belleetrebelle.blogg.se

Dagar i Poitiers

Bienvenue à Poitiers!

Kategori: Allmänt

Mannen bredvid mig på caféet där jag tog en kaffepaus hälsade mig välkommen till Poitiers. Det syntes tydligen lång väg att jag var utbytesstudent, om det var den förvirrade blicken, den rostiga franskan eller den stora packningen jag släpade på vet jag inte. En trevlig pratstund fick vi i alla fall och nu är jag officiellt välkommen i denna stad, man tackar! 

Dagen har varit otroligt lång och innehållsrik. Jag har lyckats ta mig till universitetsområdet och träffat min handläggare Tony, en ung kille som forskar inom biomekanik. Franskan gick bra, vi förstod varandra och han visade mig runt i byggnaden och gav mig mitt schema. Fullt upp ser det ut att bli, med många schemalagda föreläsningar. Tony presenterade mig för mannen som är programansvarig som direkt undrade hur jag hade lyckats hitta den här utbildningen. Han verkade förvånad men glad, de har nog inte haft så många utbytesstudenter där tidigare. Han tyckte dessutom att det var överflödigt för mig att läsa den obligatoriska kursen i engelska men att jag istället kunde hoppa in som extralärare. Tja. Varför inte?

Jag är för övrigt den enda svenska studenten i hela Poitiers. Fanns en och annan skandinav dock, träffade faktiskt en danska och en halvnorska när jag skrev in mig som student på universitet. Då skrev jag också på papper om boendet och imorgon får jag flytta in i mitt studentrum som ligger på campus, sjukt nära sportfakulteten. Jag såg byggnaden idag och är inte så imponerad men det sägs att hela huset är nyrenoverat så jag hoppas stenhårt på att "det är insidan som räknas" kommer bli användbart!

Det gäller i och för sig hela universitetet. Poitiers är en vacker, pittoresk liten stad. Det känns som om man vandrar runt i romartiden. Men universitetsområdet, eller campus, däremot, är otroligt tråkigt utifrån sett. Fasaderna får BMC att verka vackert, de stora gräsytorna som finns är gula av torka och vinden kan härja fritt. Sportfakulteten där jag kommer att hålla till var i alla fall lite finare än övriga byggnader. Och mannen på caféet berättade att det finns mycket idrottsanläggningar på området, bland annat en helt nyrenoverad simhall. Yes!

Bästa idag är nog ändå lunchstället jag hittade. Man får plocka ihop sin egen sallad och hör och häpna... man kan välja KALL POTATIS! Jag insåg i den stunden att det faktiskt finns hopp om det här äventyret. 

Senare slog det mig även att allt blir lite bättre av ett glas rött.

Det var allt för nu. Godnatt och på återseende!