belleetrebelle.blogg.se

Dagar i Poitiers

Rain - I don't mind

Kategori: Allmänt

 
Tre dagars ihärdigt regnande. Den konstanta novemberkänslan får mig att börja nynna på julsånger och längta efter julen. I vår universitetsbyggnad, eller på "fac du sport" som den kallas, ligger det små vattenpölar i korridorerna. Regn ute, regn inne. På meteorologernas väderkarta ligger det som ett band av moln bara över Poitou-Charentes som den här regionen heter och idag lyftes en stad fram som vinnare i regnmängdsligan. Poitiers, vad annars? Det är väl bara att gratulera, 40mm idag, inte illa.
 
Imorgon bitti tar jag bussen till tåget till flyget till Sverige. Den mycket försenade vårens ankomst förutspås till nu på söndag och det ska bli över 20 grader i Poitiers. 
Tack, tajming.
 
Men jag ser ändå fram emot ett par veckor i Sverige. Jag hoppas på att hinna träffa lite folk mellan plugg och jobbförberedelser och har med mig båda mobilerna så det borde gå att få tag på mig.
 
Vi hörs och ses!
 
Nu: Godnatt.
 
 

Aprilhöst

Kategori: Allmänt

April. Idag är det höst en snabbis med stormvindar och regn. Våren är på efterkälken även i Frankrike. 
 
Här är det så kallt inomhus också, inte minst där vi har lektioner. Ibland har jag jackan på i klassrummen, alltid halsduk och dubbla tröjor. Vissa dagar undervisar läraren i ytterjacka. Som idag till exempel. Jag förstår inte att det ska vara så svårt att isolera hus? Det är mycket fönster i vår universitetsbyggnad, det kanske är därför. I vissa salar är det fönster i taken också och imorse satt vi i ett sådant rum. Det regnade. Inte mycket men det behövdes inte, regnet smattrade ändå mot takrutan så att läraren fick höja rösten rejält för att höras överhuvudtaget. Samma problem uppstår varje gång det regnar. Samma problem uppstår dessutom varje gång en helikopter passerar över byggnaden. "En helikopter, det är väl inte så ofta", tänker ni nu. Men ack så fel. Sjukhusets helikopterplatta är ett stenkast bort (Inte ett av mina stenkast dock, då kommer man knappt till andra änden av rummet men det säger mer om mig än om helikopterplattan). Anyway. 
 
Jag har idag bestämt mig för att skriva mitt projektarbete på engelska istället för på franska. Min universitetshandledare (jag har tre handledare: 2 på sjukhuset, 1 på universitetet) förklarade i början av praktiken att jag fick välja. Eftersom jag fått höra att det var franska som gällde var jag helt inställd på det och när min handledare dessutom var övertygad om att jag skulle klara det språkmässigt så bestämde jag mig för att åtminstone börja på franska, om inte annat så för att kunna få hjälp rent innehållsmässigt.
Men så har vi nu presenterat våra projekt på ett seminarium. Seminarieledaren, även vår statistiklärare, är en otroligt lång och senig man, faktiskt lite seriefigursaktig. Han pratar med hela kroppen, är snäll och hjälpsam och vet vad det innebär att vara utbytesstudent eftersom han själv har pluggat utomlands. Hur som helst, han förklarade att juryn som ska bedöma arbetet kommer att bedöma alla arbeten lika (såklart) och att jag kommer att ha ett "monstruöst" (jag älskar ordvalet) handikapp i förhållande till fransmännen. Det kan han ju ha rätt i. 
 
Det är väldigt mycket lättare att skriva på engelska även om jag märker att franskan tagit över en del. Ordföljderna blir inte alltid helt logiska och många ord slutar helt plötsligt med "...que" istället för "...ic" (som ergonomique till exempel, inte helt ok engelsk stavning). Nu gäller det att komma igång med skrivandet.
 
Jag hade möte med min universitetshandledare idag och vi diskuterade vad jag gjort under praktiken och hur det bäst ska framföras i arbetet. Han berömde mig för att jag gjort ett bra jobb och en bra praktik och tyckte att jag hade bra material att jobba med. Det är skönt att höra honom säga det eftersom han vet vad han pratar om när det gäller att skriva uppsats. Många gånger när jag haft möte med honom har vi bara snabbt stämt av att allt är bra. Den här gången satt vi en hel timme tillsammans och tittade på materialet och diskuterade. Det var skönt att samarbeta, få lite hjälp och tips. Det krävs att någon tar sig tid att lyssna för att jag ska lyckas få ur mig alla delar jag tänkt på när det ska framföras på franska. För att resonemanget ska hinna leda någonstans, för att den andra parten ska hinna förstå essensen i det jag försöker säga. Ofta hittar jag mig själv halvvägs längs ett resonemang medan den andra parten tror att jag är framme. Hela praktiken har jag fått ta många beslut och jobba fram mycket själv eftersom jag inte kunnat bolla tillräckligt bra med mina handledare när de haft dåligt med tid. Som att jag har börjat bolla med dem men inte hunnit kasta alla bollar. 
 
Ja. Precis så är det. Att inte hinna kasta alla bollar.
Men det är nyttigt att lära sig jonglera.
 

Virtuell rundtur

Kategori: Allmänt

I början av hösten tog jag massor av bilder på hur jag bor och hur det ser ut där jag håller hus. Tanken var att lägga upp dem här men det har inte blivit av. Förrän nu! Varmt välkommen på en rundtur i studentbostadskomplexet Descartes i Poitiers, a.k.a hemma hos mig i Poitiers. Häng med!
 
Descartes-området. 
 
Det fina, nyrenoverade huset med administration och kopiator. Vi backar lite...
 
... och ser då även fasaden på min huslänga, något mindre nyrenoverad, desto mer färgglad. Eller har varit mer färgglad i alla fall.
 
Vänder vi blicken åt höger ser vi cykelförrådet till höger i bild och ingången rakt fram. Bakom ingången, i mitten av bilden, är mitt hus. För att få en bättre bild av huset jag bor i går vi nu rakt fram och tar till höger vid hallen för att se husets långsida...
 
... Ta da! Mitt hus, med mitt fönster inringat. Vi går lite närmre...

 Sådärja. Fortfarande mitt rum inringat, de tre övriga fönstren på samma våning hör till köket, min närmsta granne. Nog med fasadbilder, dags att gå in.
 
Köket ligger direkt innanför dörren så vi börjar där. Som jag nog tidigare nämnt är köket utrustat med ingenting och alltså har jag fått lov att köpt alla köpsredskap och förvara dem på rummet. Råkar man lämna något i köket låser städerskan dörren efter en varning. Händer inte så ofta, turligt nog. 
 
Ena paret kokplattor har ingen lampa som indikerar om plattorna är på eller inte. Det saknas siffror som anger grad av värme och vad som är av och på och dessutom sitter ena knappen upp-och-ner i förhållande till den andra, dvs "kl 12" på ena knappen innebär "kl 6" på den andra. Jag har visat och förklarat detta för städerskan flera gånger, sen september, och hon lovar varje gång att hon ska felanmäla det hela.
Slutsats: Det tar tid att lära sig plattornas funktion och eftersom få har fattat hur ena plattparet funkar står de oftast på utan att det syns. Men det märks när diskbänken börjar bli varm. Vet inte hur många gånger jag gått förbi och hittat en glödhet platta i ett övergivet kök. 
 

Det enda privata i köket: Kylen. Ett ganska begränsat utrymme kan man tycka. Faktum är att det är mindre än det ser ut eftersom allt som är mot väggarna fryser. Fryst youghurt och frostskadade grönsaker börjar bli en klassiker. Dags att gå vidare nu, träd in på mina nio kvadratmeter rum!
 
Rummet åt ena hållet: Hall och sovrum. Toalett är vita dörren till höger i hallen, bakom den bruna dörren döljer sig en garderob.
 
Sovrum. Observera min sänglampa à la lysrör. Den har trots allt en viss charm och mysfaktor. Sängkläderna är direktimporterade från IKEA Uppsala, serien "Kajsa". Passar alldeles utmärkt.
 
Rummet åt andra hållet: Arbetshörna vid fotänden av sängen, och så matrummet med fönstret ut mot parkeringen och universitetsområdet. Hyllan ovanför sängen tjänar som skafferi.
 
Matchande inredning. Min frukostutrustning och utsikt.

 
Överst: Förvaringsutrymmen som skulle få självaste Kamprad imponerad och som gör att det trots allt känns rymligare än de faktiska 9 kvadraten. Nederst min snäckhörna med snäckorna från surfhelgen i höstas och en vykort med texten "quelque soit la question, le chocolat est souvent la réponse" vilket betyder "oavsett vad frågan är så är choklad ofta svaret". I linje med detta jobbar jag hårt på att föräta mig på min favoritchoklad från belgiska "côte d'or", en variant av mörk choklad i block som inte finns att köpa i Sverige (med andra ord är det en rent praktisk anledning). Resultaten är hittills halvbra, helt klart. Jag måste nog snart överväga att trappa upp konsumerandet.
 
 
 Sista rummet för rundvandringen, badrummet från outer space. Det känns faktiskt lite som att vara i en rymdfarkost. Vilket jag ju i och för sig har begränsade erfarenheter av. 
 
Slut på rymdturen... Rundturen. Jag är sen till dagens höjdpunkt (friidrott) och måste iväg, hej på er!